Periodisme i comunicació davant els conflictes socials propers
El Cicle formatiu “Periodisme i comunicació davant els conflictes socials propers” és una activitat organitzada conjuntament per Xarxa Ciutadana per la Pau -MPDL- i la comissió de periodisme solidari del Col·legi de Periodistes de Catalunya.
Un dels objectius de la “Xarxa Ciutadana per la Pau”, projecte que executa Moviment per la Pau -MPDL- amb el suport d’AECID, és impulsar un conjunt d’accions participatives per construir i promocionar la pau des del món de la comunicació. Des d'una visió de pau positiva, que considera que la pau és molt més que l'absència de guerra, volem contribuir a la superació de la violència cultural, estructural i directa, que es viu de manera habitual als entorns propers i que moltes vegades passa desapercebuda.
Preocupa especialment, l’augment dels conflictes generats pels discurs de rebuig, les mirades estereotipades, la discriminació i les desigualtats de tot tipus. Però els conflictes són inseparables de la convivència. A més a més, constitueixen, en la majoria de les ocasions, una oportunitat única per al creixement personal i col·lectiu. És per això que la seva transformació suposa una oportunitat per aprendre i resoldre’ls de forma pacífica i no violenta.
Els mitjans de comunicació tenen un rol clau en el tractament dels conflictes socials propers i en la construcció de la pau quotidiana. No obstant això, moltes vegades, els enfocaments dominats als mitjans contribueixen a agreujar els conflictes i deteriorar les relaciones entre la ciutadania. Per aquest motiu, és necessari reflexionar i aportar eines per promoure la cultura de pau des d’un periodisme responsable i de qualitat. Treballant, conjuntament, per la construcció de un model de convivència intercultural, solidari, just i amb equitat de gènere.
Objectius
- Analitzar les causes i les conseqüències dels conflictes, així com el paper de les institucions, organitzacions i organismes que hi operen.
- Reflexionar sobre el rol i el tractament que fan els mitjans de comunicació dels conflictes propers. Especialment els relacionat amb el fet migratori.
- Aportar eines per a la transformació positiva dels conflictes i la construcció d’una cultura de pau des del món de la comunicació
Programa
Curs gratuït adreçat a periodistes, estudiants i persones que treballin a l’àmbit de la comunicació. El cicle formatiu tindrà una durada de 10 hores lectives distribuïdes en 5 sessions de dues hores cadascuna. Certificat d’assistència amb un mínim d’un 80%.
Places limitades. Cal Inscripció prèvia a cat.comunicacio@mpdl.org.
- Lloc: Seu del Col·legi de Periodistes de Catalunya. Rambla Catalunya 10, Barcelona.
- Horari: 18.00 a 20.00 hores
- Hashtag: #conflicteproper
- Dimarts 12 Febrer: Cultura de pau, comunicació i conflicte social proper. Cobertura de conflictes socials. De l'enfocament polaritzador al foment de la convivència. Veure tuits de la primera sessió (.pdf).
- Dijous 14 Febrer: Context: La deriva autoritària, el periodisme enemic del pensament únic.Veure tuits de la segona sessió (.pdf).
- Dimarts 19 Febrer: Espectacular o conflictiu: les lògiques mediàtiques que perpetuen les desigualtats socials. Veure tuits de la tercera sessió (.pdf).
- Dijous 21 Febrer: Dones, Migrades i del Sud als mitjans de comunicació: per una representació equilibrada i no estereotipada i discriminatòria". Veure tuits de la quarta sessió (.pdf).
- Dimarts 26 Febrer: Mitjans de comunicació: creant la imatge de la diversitat. Veure tuits de la cinquena sessió (.pdf).
Professorat:
- Marta Muixi (@martamuixi). Periodista i investigadora especialitzada en migracions i cobertura de conflictes (OCC-UAB).
- Josep Cabayol (@JosepCabayol). Periodista, President de SICOM
- Montse Santolino (@montsanto). Periodista especialitzada en comunicació per al desenvolupament. Docent màster UAB: 'La comunicació dels conflictes internacionals i socials'.
- Joana G. Grenzner (@JoanaGGrenzner). Periodista experta en Gènere i Comunicació, col·labora en La Independent i Pikara Magazine.
- Carles Solà (@Quatrecantons). Periodista de TV3 especialitzat en immigració i diversitat cultural. Director del programa “Tot un món”. Vicepresident Mesa per la Diversitat en l’Audiovisual del CAC i integrant de la Comissió per la Diversitat a TV3.
- Judith Muñoz (@MPDLcat). Coordinació del curs. Tècnica àrea d’educació, Moviment per la Pau -MPDL- Catalunya.
Si sabeu de persones que hi poden estar interessades us agrairíem que els feu arribar aquesta informació.